10 tips voor een goede back-up (deel 2)


Twee weken geleden hebben we de eerste 5 tips gegeven voor een goede back-up. Aangezien ons artikel veel te lang zou worden hebben we besloten om de 10 tips in 2 artikelen te verdelen. Vandaag staan de volgende 5 tips op de planning. Voor wie het eerste artikel niet heeft gelezen kun je dat hier alsnog doen.

Tip 6: Kies een programma die een back-up automatisch maakt

Zorg er voor dat je een programma hebt wat automatisch op gezette tijden een back-up maakt. Zorg er voor dat je op die tijdstippen je pc of server aan hebt staan anders werkt het alsnog niet. Een veelgebruikt programma door ons is Cobian (http://www.cobiansoft.com/cobianbackup.htm). Voor de zakelijke omgevingen gebruiken we veel Symantec Backup Exec en VMWare Explorer.

Tip 7: Plan je back-up

Zorg er voor dat je een duidelijke planning maakt van je back-up. Laat de belangrijke bestanden elke dag, of minstens elke week op een vast tijdstip geback-upt worden. Niets is zo vervelend als een back-up te moeten missen. Hoe vaker je een back-up maakt hoe beter het is.

Tip 8: Laat je informeren over de status van back-up

Zorg ervoor dat je een e-mail krijgt met de samenvatting van de gemaakte back-up. Zorg ervoor dat je weet wat de eindstatus is. Welke bestanden gemist zijn en waarom. Hoe lang het heeft geduurd voor het maken van een back-up.

Tip 9: Zet eens een back-up terug

Een goed hulpmiddel om eens te testen of alles naar wens gebeurd is om een back-up terug te zetten. En natuurlijk hoef je de back-up niet op de originele locatie neer te zetten. Er is vast wel ruimte op je harddisk om een map aan te maken die je noemt: “Herstel test <datum>”. Zorg dan dat je, bij voorkeur onafhankelijk van je back-up software, een (deel van de) back-up kunt terugzetten.

Tip 10: Herzie alle vorige stappen

Een back-up is dynamisch. Het advies is dan ook om elk kwartaal eens de bovenstaande punten te herzien. Klopt het nog allemaal. Past het programma nog bij mij? Krijg ik wel een e-mail over de back-up? Neem ik wel alle bestanden mee? Dit hoeft niet langer dan 15 minuten te duren.

Conclusie

Voor iedereen is het maken van een deugdelijke back-up belangrijk. Voor zowel zakelijk als privé. We zijn op ons werk zo gefocussed op het maken van een back-up, maar testen we dat wel eens?
Zorg er voor dat je goede afspraken met je ICT leverancier maakt voor het maken en controleren van een goede back-up. Samen kun je een hoop verantwoordelijkheid en ‘gezeik’ achteraf voorkomen door het back-up vraagstuk proactief met elkaar te bespreken.
Wil je eens een second opinion over je back-up? Neem dan contact met ons op?

Heb je zelf nog tips of ideeen laat ze dan in het commentaarveld hieronder achter.