3 ICT onderwerpen om over na te denken na je vakantie


Je hebt net je vakantie achter de rug? Of je hebt deze nog te goed. Tijdens de vakantie heb je vast en zeker de tijd gehad om over van alles na te denken. Wat kan je verbeteren? Dit komt omdat je normaal gesproken geen tijd hebt omdat je wordt opgeslokt in de dagelijkse dingen. Vandaag krijg je van mij enkele dingen die je aandacht kunnen hebben op het gebied van ICT. Gewoon dingen om eens over na te denken.

Investering in hardware

Je hebt misschien afgelopen jaren de ICT investeringen vooruit geschoven in de hoop op betere economische tijden. Dit hebben veel van je collega-ondernemers ook gedaan wat als invloed heeft dat er nog tal van oudere servers aanwezig zijn waarop oudere besturingssystemen zijn geïnstalleerd.

Zoals ik eerder al geschreven heb is Microsoft dit jaar gestopt met het ondersteunen van Windows XP. Veel minder aandacht heeft het beeindigen van de ondersteuning op het product Exchange Server 2003 gehad. Exchange wordt door veel bedrijven gebruikt wordt voor hun e-mailsysteem.

Daar komt bij dat volgend jaar zomer het populaire Windows 2003 Server niet meer door Microsoft wordt ondersteund. Vaak is Windows 2003 server nog fysiek geïnstalleerd op hardware. Dit houdt in dat het verstandig is om de komende periode je goed te laten voorlichten wat voor jou de beste vervolgstappen zijn.

Telefonie

Een van de andere ICT zaken die vaak gewoon doorlopen is telefonie. Met de komst van snellere internetverbindin9e64a8f583dbd3bfe9b6ddc229065b85gen is de opkomst van VOIP telefonie enorm hard gegaan. De ontwikkelingen van VOIP zullen de komende jaren nog snel gaan. De integratie tussen je vaste en mobiele telefonie zal een vlucht nemen. De ontwikkeling die invloed voor jou heeft is dat je nog maar een apparaat nodig hebt waar je vaste en mobiele nummer op binnenkomt. Bel je binnen de door jou gestelde kantoortijden bijvoorbeeld naar een nummer dan zal je provider automatisch je vaste nummer doorzenden. Ander voordeel is dat de mensen op je kantoor direct zien dat je telefonisch in gesprek bent, of dat nou mobiel of vast is.

Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen, maar de ontwikkelingen van de laatste jaren laten zien dat er geen jaren meer overheen gaan voordat een product gelanceerd wordt.

Is je huidige telefooncentrale aan vervanging toe? Laat je goed informeren over de mogelijkheden.

E-mail beherenEmail-Overload

Je hebt misschien wel een overvolle mailbox als je terugkomt van je vakantie. Zo’n overvolle mailbox is voor veel ondernemers, maar ook je collega’s op kantoor, een enorme ergernis. Mogelijk wordt je gepland door je e-mail in plaats van door je eigen prioriteiten. Het is daarom belangrijk dat je je e-mail goed beheert. Een van de technieken die mij daarbij hebben geholpen is de “Getting things done”  principe van David Allen. Dit is door Taco Oosterkamp verwerkt in een handboek waarbij je “Elke dag je hoofd en inbox leeg” hebt.

Vooral met de laatste tip, het goed beheren van je e-mail, kun je direct mee starten. De andere 2 zaken, telefonie en hardware investering zijn er voor de langere termijn. In de komende weken zullen we op elk onderwerp een nader artikel besteden.

Wat is JOUW tip die je hebt bedacht in jouw vakantie?