3 tips tijdens het gebruik van Windows 8


Microsoft heeft sinds vorig jaar een nieuw besturingssysteem uitgebracht. Windows 8 is de opvolger van de succesvolle Windows 7 telg uit de Microsoft familie. Microsoft heeft gekozen om Windows 8 een geheel andere grafische interface te geven. De start-knop die sinds Windows ’95 (dus al ruim 20 jaar) in de Windows varianten aanwezig was is verdwenen.

Deze Windows 8 variant wordt in het MKB nog niet zo snel opgenomen. Grotere bedrijven die momenteel van Windows XP moeten overstappen kiezen er toch voor om Windows 8 links te laten liggen. Helaas is het niet altijd meer mogelijk om desktops en laptops met Windows 7 aan te schaffen.

Voor de gebruikers die Windows 8 toch op hun apparaat hebben staan hebben we een paar tips op een rijtje gezet zodat je er toch voor kunt kiezen om Windows op je oude vertrouwde manier te kunnen gebruiken.

Tip 1: Je bureaublad

In Windows 8 is, naast het verdwijnen van de start-knop, de belangrijkste wijziging dat men is overgegaan naar tegels. Alle programma’s staan naast elkaar op een groot tegel overzicht. Dit is met name gedaan om de gebruikers met een tablet prettig te kunnen laten werken met Windows. Alleen heeft Microsoft in de tabletmarkt een enorme achterstand op Apple en Android apparaten. De meeste apparaten waar Windows 8 op draait zijn notebooks en vaste pc’s.

Om nu terug te keren naar je oude vertrouwde bureaublad is dit niet standaard mogelijk. Je kunt wel vanuit de tegels klikken op het item ‘Bureaublad’. Je kunt hierbij alle mogelijke snelkoppelingen maken zodat je op de oude vertrouwde manier kunt werken. Met een geavanceerde functie door middel van een taak kun je het Bureaublad standaard laten opstarten.

Tip 2: Sneltoetsen

Wanneer je de sneltoetsen van Windows onder de knie hebt kun je enorm snel een taak starten. De sneltoetsen zijn al langer beschikbaar binnen Windows, maar met de komst van de tegels worden ze steeds vaker gebruikt.

Enkele voorbeelden van veelgebruikte sneltoetsen:
Windows + D = Bureaublad weergeven
Windows + R = Uitvoeren starten
Windows + E = Windows verkenner starten
Windows + L = Je computer vergrendelen

En zo zijn er nog veel meer sneltoetsen beschikbaar. Op de site van Microsoft http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/keyboard-shortcuts#keyboard-shortcuts=windows-8 staan nog veel meer sneltoetsen.

Tip 3: De hoeken van Windows 8

In de hoeken van je beeldscherm staan veel zaken verborgen. Aan de gehele rechterzijde krijg je toegang tot de zogenaamde Windows Charms. Hier vindt je onder andere Zoeken, Delen, Windows 8 Start menu, Apparaten en Instellingen.

Binnen Instellingen is het mogelijk om je computer te herstarten of af te sluiten, je krijgt daarvoor eerst de optie met Power waar je op moet klikken.

Je kunt overigens de Windows Charms ook openen door middel van Windows + C sneltoets.

In de linkerbovenhoek vindt je alle openstaande en draaiende applicaties. Je kunt door met de rechtermuisknop te klikken deze applicaties ook weer afsluiten.

In de linkeronderhoek kun je terugkeren naar het startscherm of wisselen naar je bureaublad. Wanneer je in je bureaublad zit ga je terug naar het startscherm en vice versa.

Conclusie

Windows 8 is een hele verandering voor veel mensen wat betreft de werkwijze van Windows. Microsoft heeft aangekondigd om een aantal zaken terug te draaien. In een van de eerstvolgende update komt, hoogstwaarschijnlijk, het start-menu terug.

Veel mensen zijn niet gewend om te veranderen. Vandaar dat Windows 8 nog niet goed wordt omarmd. Daarentegen is het zo dat er steeds meer thuis-pc’s zijn met Windows 8. Hierdoor wordt de acceptatie groter en zal er in het bedrijfsleven ook langzaam Windows 8 worden geïntegreerd. Al zie je wel dat er vaak één besturingssysteem wordt overgeslagen. Na Windows XP is Windows Vista op de markt gekomen welke niet door heel veel bedrijven worden gebruikt. Windows 7 daarentegen wel.

Gebruik je zelf Windows 8? En heb je aanvullende tips of trucs voor het optimaal en prettige gebruiken van Windows 8? Laat dan een commentaar achter in het veld hieronder!