4 tips voor een succesvolle cloud overgang


Herken je dat je server eigenlijk aan vervanging toe is? Herken je dat je voor nieuwe keuzes staat? Heb je gekozen om over te stappen naar de cloud? Dan is dit artikel waardevol voor je. Deze keer zal ik uitleggen aan je waar je rekening mee moet houden om succesvol over te stappen naar de cloud. Waar moet je op letten? Welke zaken moet ik zelf voorbereiden?

Tip 1: Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat jij en je ICT partner precies weten welke software er op jouw netwerk draait. Neem een beslissing wat zeker moet blijven werken en waar je altijd en overal toegang tot wilt hebben.

Naast de software moet je natuurlijk ook gewoon blijven printen. Laat dus je ICT partner een inventarisatie maken van de hardware en software die gebruikt moet blijven worden. Laat ook duidelijk zijn dat je openstaat voor verandering, als iets niet 100% zeker werkt vervang het dan.

Tip 2: Een goede en stabiele internetverbinding

Omdat je de data in een datacenter hebt draaien ben je volledig overgeleverd aan een goede en stabiele internetverbinding. ADSL zou kunnen werken als je met een paar gebruikers bent. Ben je met meer dan 5 gebruikers is het ernstig aan te bevelen dat je een snellere internetverbinding hebt. Denk daarbij aan glasvezel of kabel internet. Dit heeft dan weer voordelen voor telefonie.

Zorg dat je ook nadenkt over de impact van uitval van je internetverbinding. Kun je een tijdje  doorwerken zonder aan je computer te werken? Dan is het geen probleem. Helaas worden we steeds afhankelijker van onze computers waardoor een tweede internetverbinding geen overbodige luxe is.

Tip 3: Test je nieuwe omgeving goed

Laat de installatie van je eigen software alvast doen op je cloud omgeving. Laat daarnaast ook alvast data en e-mail overzetten om een en ander te testen. Kun je bij de juiste e-mail? Krijg je de juiste printers? Kun je je software openen en heb je de data beschikbaar? Ja, dan staat er niets in de weg om een definitieve overgang af te spreken. Je kunt dit natuurlijk dan ook gefaseerd doen.

Tip 4: Zet je oude omgeving uit

Niets is zo verwarrend dat je zowel lokaal van je eigen server als vanuit de cloud bestanden kunt openen. Zorg dat je wanneer je definitief over bent gegaan de gegevens van je lokale omgeving uit hebt gezet. Hierdoor voorkom je verwarring. Daarnaast zorg er ook voor dat iconen van programmatuur die je gebruikt worden weggegooid en bij voorkeur zelfs gedeinstalleerd.

Conclusie

Overgang naar de cloud is een belangrijke stap. Je kunt ineens plaats onafhankelijk werken. Je hebt gegevens altijd en overal beschikbaar. Zorg dat je het goed voorbereidt en dat je je nieuwe omgeving test. Dit voorkomt achteraf een heleboel ergernis.

Heb je zelf al eens de overstap gemaakt naar de cloud? Heb je tips voor de andere lezers van dit artikel? Vermeld deze tip dan hieronder in het commentaar veld.

Op een zorgeloze ICT omgeving.

Dennis Aalbers