De gevaren van phishing


Wat is phishing?

Phishing is identiteitsfraude. Criminelen willen op slinkse wijze zich voordoen of ze jou zijn. Hierdoor willen ze jouw bankrekening, creditcard, wachtwoorden of pincodes ontfutselen. Phishing ontstaat vaak door een slim programma op je computer te installeren. Hierdoor wordt er automatisch gekeken welk bankrekeningnummer je invoert. Deze informatie wordt dan doorgegeven aan een centrale plaats. Vanuit daar maken hackers slim gebruik van automatische programma’s die betaalopdrachten naar de bank versturen. Phishing is dus een virus maar dan slimmer. In ICT land wordt dit aangemerkt als malware. De afgelopen periode bleek dat zelfs gerenommeerde sites van nu.nl en marktplaats.nl besmet waren. Op deze sites werden phishing programma’s geplaatst die dan weer door de bezoekers op hun pc werden verspreid. Al met al is phishing voor je computer niet kwaadaardig, maar voor jou als gebruiker van de computer wel. Los van websites die bezocht worden kan er ook een e-mail binnenkomen. In deze e-mail staat vaak de mededeling dat een bank uit veiligheidsoogpunt je vraagt om je wachtwoord of andere gegevens te wijzigen. Door op deze link te klikken en daar je informatie achter te laten heb je de hackers geholpen.

Gevolgen van phishing?

De gevolgen van phishing zijn niet te overzien. Er zijn voorbeelden dat er bankrekeningen zijn geplunderd voor miljoenen euro’s, maar ook kleinschaliger met een paar honderd euro. Naast het wegmoffelen van veel geld is het natuurlijk ook de ellende die je hebt met het bewijzen dat je alles netjes hebt gedaan, en het controleren van je computer. Je bent tijdens die controle je computer een hele tijd kwijt en ook de kosten die je er aan hebt zijn vervelend. Door de enorme opkomst van phishing houdt het ook in dat criminelen vaker proberen te zorgen dat onze banken plat liggen wat betreft internetbankieren. De afgelopen tijd hebben alle grote banken in Nederland last gehad van een of meerdere storingen. Veel mensen kennen de naam DDoS, maar weten niet wat het betekend. een DDoS aanval kun je vergelijken met iemand die in je brievenbus pakketjes aflevert. Met enkele pakketjes per dag kun je dat nog wel afhandelen, worden het er enkele in het uur dan wordt het al moeilijker, praat je over duizenden pakketjes per minuut (of zelfs per seconde) dan is dat niet af te handelen. En dat laatste is bij een DDoS aanval aan de hand met de servers van internetbankieren.

Phishing tegengaan

Hoe is dan Phishing tegen te gaan? Eerst en vooral zijn wij als gebruikers prima in staat om te scannen of een bericht echt is of niet. Controleer dus altijd, maar dan ook altijd, wat er staat. De banken hebben een campagne Veilig bankieren uitgebracht. Je kent waarschijnlijk de reclame wel. Houdt daarnaast goed in de gaten als je aan het bankieren bent of er een groene certificaat aanwezig is bij de bank. Zie onderstaande afbeelding.

phishing1

Maak daarnaast niet in één keer heel veel geld over. Verstuur regelmatig je betalingen en controleer altijd of het bedrag klopt. Controleer ook (bijna) dagelijks je saldo van je bankrekening. Je hebt daardoor snel in de smiezen als er iets niet in de haak is. Zorg dat je een virusscanner en een malware scanner op je pc hebt staan en laat deze regelmatig scannen op virussen en malware. Laat ook regelmatig je pc door een bedrijf controleren. Zie het maar als een APK voor je auto. Is alles nog in orde? Communiceer nooit je gegevens met de bank via e-mail. Bel liever de gegevens door of rijdt er langs. En als je iets niet vertrouwt………zet je computer uit!

Conclusie

Phishing is een ongrijpbare term. Zorg dat je weet wat je doet. Laat daarnaast regelmatig je computer nakijken. Met het einde van Windows XP zullen banken steeds strenger zijn in het terugbetalen bij een fraudezaak via het internet. Zorg dus dat je geen financiële zaken regelt met een pc met Windows XP. Vervang deze, of maakt gebruik van je smartphone of tablet. Wij kunnen je werkplek uitrusten met een beheerde virusscanner en malware scanner.