Einde ondersteuning Windows 2003 Server


Twee weken terug, toen je waarschijnlijk nog op vakantie was of net terug, heb ik aangegeven dat Microsoft ook heeft aangekondigd dat Windows 2003 ten einde gaat komen. Daarin heb ik ook beloofd hier op korte termijn op terug te komen.

Vandaag vertel ik je welke gevolgen dat heeft en waarom je over zou moeten stappen naar een nieuwe server.

Waarom stopt Microsoft met besturingssystemen?

Zoals we in april grootschalig hebben gemerkt stopt Microsoft met besturingssystemen. Microsoft ontwikkeld hun software steeds door waardoor er ook nieuwe versies ontstaan. Inmiddels is er voor je laptop Windows 7, Windows 8 en het minder gebruikte Windows Vista.

Op het gebied van servers heeft Microsoft na Windows 2003 Server een 2008 Server een 2008 Release 2 server en inmiddels ook alweer een Windows 2012 Server en een Windows 2012 R2 server. Er zijn dus alweer 4 nieuwe besturingssystemen uitgekomen van de server variant. Tevens is Windows 2003 server al weer ruim 10 jaar oud.

Ook is Windows 2003 server geschreven op de technieken van toen. Inmiddels zijn veel apparaten 64 bits geworden (met andere woorden: ze kunnen sneller rekenen).

Gevolgen

De gevolgen zijn moeilijk te overzien vooraf. Het is belangrijk dat de software die op dit besturingssysteem draait wordt onderzocht of deze op nieuwere versies kunnen blijven werken. De kans op aanvallen op een Windows 2003 server wordt groter. De kans op storingen dus ook. En nu is het niet die ene pc die er last van heeft, maar het complete netwerk en dus alle gebruikers die gebruik maken van deze server.

Het vervelende is alleen dat je vaak niet ziet dat een taak door je server wordt afgewerkt.

Waarom overstappen?

Naast de gevolgen die ik zojuist heb benoemd is het natuurlijk ook zo dat je met je software bij wilt blijven. Tevens is het zo dat de software vaak wordt uitgebreid met nieuwe functionaliteiten waardoor het op den duur langzamer reageert. Met een nieuwe installatie en nieuwe server is het weer op het oude niveau waarna de gehele cyclus weer opnieuw begint.

Maar de belangrijkste reden is natuurlijk de continuïteit van je eigen bedrijf. De afhankelijkheid van je ICT systeem wordt steeds groter. Een server kan al bijna nooit meer uit. Je zou jezelf eens moeten voorstellen als er dan een forse storing plaatsvindt op het netwerk wat niet meer wordt ondersteund door de makers van de software. Wil je daar afhankelijk van zijn? En zou je er dan ruim een dag voor uit willen liggen?

Conclusie

Je hebt nog een jaar de tijd om deze investering te plannen. Een goede inventarisatie helpt bij het opmaken van een goed advies. Hierna kun je een plan van aanpak opmaken waardoor je goed voorbereidt aan de gang gaat. De datum dat de uitgebreide ondersteuning van Windows Server 2003 verloopt is officieel 14 juli 2015.

En wacht niet tot juli 2015 met de beslissing, want dan kan het zomaar zijn dat hardware en mensuren niet beschikbaar zijn en dat je alsnog moet wachten en met een niet ondersteunende server zit. Probeer dat risico te vermijden.

Wat is de ene actie die jij gaat nemen op basis van dit artikel? Deel dat hieronder in het commentaarveld zodat je collega’s weer nieuwe inspiratie krijgen.