Malware, wat is het en hoe voorkom ik het?


Vroeger had je virussen die je computer of netwerk over hoop haalden. De virussen zijn er nog steeds en vaak ook nog hardnekkig, maar er is een nieuwe bedreiging opgekomen de laatste jaren. Deze wordt door ons als ICT’ers benoemd als malware.

In het artikel van deze week willen we uitleggen wat nou malware is en wat je er tegen kunt doen. En het er tegen doen kun je op 2 manieren uitvoeren namelijk:

  • Reactief, je hebt al malware en nu wil je er van af.
  • Proactief, hoe bescherm je je computer en netwerk tegen malware.

Wat is malware?

Malware staat officieel voor malicious software. Dit houdt niets meer in dan software om je computer te verstoren, het verzamelen van gevoelige privé gegevens of het toegang te verkrijgen tot computers/netwerken van private organisaties.

Malware is een verzamelnaam voor een grote groep software die onbedoeld op je computer staan. Denk daarbij ook aan virussen, spyware en adware. De eerste groep kennen de meeste wel. De spyware is het verzamelen van je gevoelige gegevens zoals je creditcard gegevens of een koppeling met je bank. Vaak zitten ze verstopt in besmette websites, maar ook hele normale websites zoals nu.nl en marktplaats.nl hebben last gehad van besmetting van malware.

Malware wordt geplaatst op een website en installeert een stuk software op je computer. Met deze software kunnen anderen toegang krijgen tot jou gegevens maar ook je computer gebruiken om samen met andere besmette computers een aanval te plegen op grote kritische netwerken. Denk daarbij aan het platleggen van de site waar je op bankiert. In een eerder artikel hebben we kort gesproken over een DDoS aanval, malware zou zomaar kunnen meewerken aan zo’n DDoS aanval.

Ik heb malware. En nu?

Malware ontdek je vaak doordat je op een andere website uitkomt dan je gedacht had. Of er ontstaat een vreemde pop-up als je niets onschuldigs aan het doen bent. Of een ander symptoom is dat dat je computer heel veel meer herrie maakt dan voorheen, vooral de ventilator is erg aan het blazen.
Dit laatste gebeurt als je processor (het rekencentrum) het erg druk heeft. Dit wijst er vaak op dat er iets gebeurt op je computer wat niet pluis is.

Heb je een vermoeden dat dit aan de hand is dan is het te adviseren om contact op te nemen met je ICT leverancier. Deze zetten vaak software op je pc om te scannen tegen malware. Vaak wordt hier Malwarebytes voor gebruikt. Let op er zijn 2 varianten de Free en de Premium. Voor het scannen alleen is de Free variant prima.

Hoe voorkom ik malware?

In een netwerk kan dit voorkomen worden door maar een beperkt aantal gebruikers toegang te geven tot het installeren van software. Vaak zit malware ook al verstopt in de installatie van het op internet gedownloade software.

Een andere preventie zou kunnen zijn om een programma als MalwareBytes naast je virusscanner aan te schaffen. Er wordt dan tijdens het werken actief naar malware gezocht, maar er wordt ook onderzocht of software zich raar gedraagt. Vindt er communicatie met het internet plaats zonder dat dit nodig is? Allemaal verdachte bewegingen.

Ook het goed beveiligen van je router is erg belangrijk. Vaak zorgen routers voor beveiliging van buitenaf. Maar door de routers ook voor computers in je netwerk te beschermen voorkom je een trage internetverbinding en een mogelijke afsluiting.

Conclusie

Malware is een vervelend stuk software. Vaak zie je het niet, maar het heeft zeker invloed op de prestaties van je computer en netwerk. Om het te voorkomen moet je preventieve maatregelen nemen. Laat je hierover adviseren door je ICT partner.

Welke ene tip heb jij om je netwerk nog beter te beveiligen? Deel het met onze lezers. Iedereen kan hier profijt van hebben.

Op een veilige ICT omgeving,

Dennis Aalbers