Phising mail PostNL


Je kent het vast wel. Je krijgt een mail binnen van de bank waarin je persoonlijke gegevens gevraagd worden. Er staat een link in deze e-mail die je doorverwijst naar een website ergens op het internet waardoor hackers jouw informatie krijgen.

Banken zijn vaak het doelwit geweest de afgelopen jaren. Inmiddels hebben de media er zoveel aandacht aan gegeven dat de alertheid op deze e-mails goed is. Er is zelfs een reclame campagne aan besteed om je bewust te maken van dit gevaar.

Afgelopen week is er een nieuwe manier gevonden die consumenten al veel geld hebben gekost. Een mail van PostNL waarin wordt aangegeven dat er een pakket niet is kunnen bezorgd. Hieronder een screenshot van zo’n e-mail.

PostNL

Je kunt dit zelf heel goed inschatten of het een duidelijke phising e-mail is. Let op een aantal zaken in de e-mail. De e-mails zijn namelijk zo goed opgemaakt dat ze bijna niet van het echt zijn te onderscheiden. Waar kun je het dan wel aan zien:

  • De ongelooflijk slecht vertaalde Nederlandse zinnen
  • De link van de website. Als je met je muis boven de link gaat staan dan krijg je de link te zien. Vertrouw je deze niet, dan gooi meteen je e-mail weg.
  • Zorg voor een goede spamfilter

Helaas hebben de afgelopen dagen al veel mensen op deze link geklikt. Dit heeft geresulteerd in een bedrag van €25.000,- om een programma te krijgen om de bestanden te ontsleutelen. Dit is een enorm hoog aantal. Maar ook verklaarbaar. Er is namelijk (nog) geen programma die je bestanden gratis repareert.

Het vervelende gevolg is dat PostNL een duidelijke e-mail naar al hun klanten stuurt, maar daarin een verwijst naar hun website. Hierdoor lijkt hun eigen e-mail ook op de phising mail die veel klanten hebben gehad. Het was voor PostNL beter geweest om alle informatie in de e-mail te beschrijven. Dit zou een hoop misverstanden en discussie voorkomen.

Wees dus bewust bezig met je e-mail. Lees het bericht goed en als je het niet vertrouwt gooi het dan direct weg.

Ik ben benieuwd hoe vaak het bij jou voorkomt dat er e-mails doorkomen die discutabel zijn. Zou je daarbij willen aangeven waarom dat jij denkt dat deze e-mails door de spamfilters niet worden herkend en wat je zelf kan doen om te voorkomen dat je computer besmet raakt?