Uit de oude doos: ICT nieuws zomer 2009


Zo vlak voor de zomervakantie is het vaak dat we met zijn allen terugkijken. Vaak bekijken we ons laatste jaar vanaf de vakantie. Wat is er goed gegaan? Wat kan beter? Maar ook wat hebben we veranderd.

Vaak staan we met zijn allen niet stil met de enorme technische vooruitgang die we in zeer korte tijd hebben gerealiseerd. Denk maar eens aan het internet in onze broekzak (onze smartphones). Het altijd en overal kunnen werken. En de enorme afhankelijkheid die we hebben van onze computersystemen.

Vandaag kijken we verder terug dan het afgelopen jaar. Ik heb tijdschriften erbij gepakt van de zomer van 2009. Wat was er toen actueel? WElke zaken speelde er? En welke trends waren er?

iPhone

Momenteel hebben we (bijna) allemaal een smartphone. Een groot gedeelte heeft een Apple iPhone en de andere hebben een Android apparaat of een Windows smartphone. Nokia is inmiddels overgenomen door Microsoft.

In 2009 was Nokia nog zeker een grote naam. Smartphones waren nog niet zo ontwikkeld als nu. De iPhone had zijn 3e generatie pas en als besturingssysteem was de iPhone OS 3.0 aangekondigd. Inmiddels zitten we op versie 7 en komt versie 8 er aan in het najaar.

In versie 3 was een van de nieuwe functies dat je kunt knippen, kopieren en plakken binnen en tussen programma’s. Ook het horizontaal houden van je scherm was in die tijd nog niet vanzelfsprekend. Daarnaast kon in deze 3e versie van het besturingssysteem voor het eerste automatisch worden aangemeld op WiFi hotspots.

Netwerk harde schijven

Een NAS in huis of in je bedrijfsnetwerk is ook iets wat de laatste jaren in opkomst is. Het merk Synology is een echte marktleider geworden de laatste jaren. In 2009 zijn heel veel fabrikanten bezig geweest om een alles in een apparaat te maken. Dit apparaat was dan router, draadloos toegangspunt, printserver en netwerkopslag in een. Inmiddels zijn de bedrijven daar ernstig van teruggekomen.

Het centraal opslaan van documenten of het maken van een snelle (in-huis) backup is wel stukken simpeler geworden met de komst van netwerk harde schijven. Daarnaast wordt de software van Synology regelmatig bijgewerkt waardoor er steeds meer nieuwe functionaliteit beschikbaar komt.

Windows 7

In de zomer van 2009 werd ook de eerste zogenaamde Release Candidate beschikbaar gesteld van Windows 7. Tot die tijd was XP en Vista de meestgebruikte besturingssystemen van Microsoft. Waarbij de overgrote deel van de bedrijfsnetwerken bestonden uit Windows XP werkplekken.

In de eerste aankondiging werd zelfs aangegeven dat er een Windows 7 licentie gekocht werd, maar dat er Windows XP op zou worden geinstalleerd. Datzelfde zien we nu overigens ook met Windows 8 ten opzichte van Windows 7. In deze Release Candidate zaten best nog wel wat fouten.

Uiteindelijk heeft Microsoft best wel werk gemaakt van Windows 7 en is het, achteraf gezien, een waardige opvolger voor Windows XP gebleken. Al zag het daar lange tijd niet naar uit.

Conclusie

Met bovenstaande blijkt maar weer dat in 5 jaar tijd enorm veel kan veranderen. Merken die 5 jaar geleden niet bestonden zijn inmiddels hot (zie Synology). En producten die momenteel gemeengoed zijn (de iPhone en Windows 7) hadden 5 jaar geleden toch best wel de nodige problemen.

Ik ben er van overtuigd dat we aan het begin staan van nog grotere veranderingen. Een van de onderdelen die ik terugzag waren de mobiele navigaties (de losse apparaten in de auto). Inmiddels wordt er al gesproken over iOS voor auto’s. Nog niet eens gesproken over de andere (consumenten)toepassing.

Ik ben benieuwd welke trends je nog weet te herinneren waarvan je een aantal jaren geleden enthousiast van bent geworden. Welke hebben het gehaald? En welke zijn uiteindelijk geflopt? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.